LIFE & STYLE

Τέσσερις λαχταριστές, γλυκές σπιτικές συνταγές με κεράσια

Όσο ακόμη τα κεράσια είναι διαθέσιμα στην αγορά, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να ετοιμάσετε σπιτικά γλυκά με το υπέροχο αυτό φρούτο. Προτιμήστε τα κεράσια με έντονο, λαμπερό χρώμα και αποφύγετε όσα έχουν σκισίματα, καφέ σημάδια και ίχνη μούχλας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κεράσια περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση τους καταπολεμά, μεταξύ άλλων, τις ελεύθερες ρίζες, ενώ οι υδατάνθρακες που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Μπισκότα για υγιεινό σνακ

Υλικά (για 20 μπισκότα)

  • 1  φλ. βρώμη
  • ½ φλ. αποξηραμένα κεράσια
  • 2 κουταλιές τριμμένα φυστίκια αιγίνης
  • ξύσμα ½ βιολογικού πορτοκαλιού
  • 1/3 φλ. μέλι
  • ½ φλ. ταχίνι
  • ½ κουταλάκι κανέλα

Εκτέλεση
Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και δίνετε στη ζύμη κυλινδρικό σχήμα τυλίγοντάς τη σε χαρτί ψησίματος. Την τοποθετείτε στο ψυγείο για 10’ μέχρι να δέσει. Αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος και κόβετε τη ζύμη κάθετα δημιουργώντας μικρά μπισκοτάκια- θα βγουν περίπου 20 κανονικού μεγέθους όταν απλωθούν στο ψήσιμο. Τοποθετείτε το χαρτί ψησίματος σε ένα ταψάκι, αφήνοντας μεγάλη απόσταση μεταξύ των μπισκότων για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10’. Μπορείτε να τα σερβίρετε ζεστά μαζί με φρέσκο γάλα.

Trifle με φρέσκα κεράσια, μαρέγκα και σιρόπι σοκολάτας

Υλικά (6-8 μερίδες)

  • 500γρ. φρέσκα κεράσια
  • 1 έτοιμη μαρέγκα διαμέτρου 20 εκ. ή 4 μικρές διαμέτρου 7 εκ.
  • Για την κρέμα βανίλιας*
  • 500ml γάλα
  • 100γρ.  ζάχαρη
  • 60γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αβγά
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 δόση βανιλίνη

Για το σιρόπι σοκολάτας

  • 400 γρ. κουβερτούρα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. λικέρ τσέρι

Για γαρνιτούρα: φρέσκος δυόσμος

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε τα κοτσάνια και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό μηχάνημα. Κρατάμε 10 ολόκληρα κεράσια, κόβουμε τα υπόλοιπα στη μέση και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Σπάμε τη μαρέγκα σε άνισα κομμάτια.
Φτιάχνουμε την κρέμα: βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη βανιλίνη και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν καλά. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και πριν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε αργά και σταδιακά το μισό γάλα στο μείγμα με τα αβγά,  ανακατεύοντας έντονα με τον αβγοδάρτη (είναι η ίδια τεχνική που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε αβγολέμονο ώστε να μην ψηθεί το αβγό και κάνει κομπάκια). Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη που πρέπει να ακουμπάει στην επιφάνεια της (για να μην πιάσει κρούστα) και τη αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Φτιάχνουμε το σιρόπι: λιώνουμε την κουβερτούρα σε αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας.
Φτιάχνουμε το γλυκό: μοιράζουμε τη μαρέγκα σε ποτήρια και από πάνω βάζουμε κουταλιές από την κρέμα. Τοποθετούμε λίγα κεράσια και περιχύνουμε με σιρόπι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Γαρνίρουμε με 1 -2 ολόκληρα κεράσια και 2 φύλλα φρέσκου δυόσμου.

Κορμός παγωτού με κεράσια

Υλικά (6-8 μερίδες)

  • 150γρ. κεράσια, φρέσκα, κομμένα στη μέση χωρίς κουκούτσι
  • 80γρ. αμύγδαλα, λευκά
  • 400γρ. ρικότα
  • 230γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 550γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100γρ. κουβερτούρα 65%
  • 100γρ. σμέουρα (raspberries) φρέσκα
  • φύλλα μέντας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σπάμε τα αμύγδαλα σε ακανόνιστα κομμάτια και τα καβουρδίζουμε για 1’, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα αμύγδαλα να κρυώσουν. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε τη ρικότα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ τη ρικότα και το μέλι. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τα σμέουρα, τα κεράσια και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Καλύπτουμε τα τοιχώματα και τον πάτο μιας φόρμας 10×22εκ. με μεμβράνη. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην κατάψυξη όλο το βράδυ, μέχρι να σφίξει το παγωτό. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες. Διακοσμούμε με φύλλα μέντας και σερβίρουμε.

Smoothie με κεράσια και μπανάνα

Υλικά (2 μερίδες)

  • 15 σκουρόχρωμα κεράσια
  • ½ μπανάνα
  • 2 κουταλιές βρώμη
  • ½ φλ. γάλα χαμηλών λιπαρών ή κεφίρ
  • 30 g σκούρα σοκολάτα >70%κακάο
  • 2 κουταλιές σουσάμι αναποφλοίωτο

Εκτέλεση
Η συνταγή είναι απλή. Χτυπήστε όλα τα υλικά στο blender με ½ φλιτζάνι τριμμένο πάγο για 1’ και απολαύστε το όσο πιο φρέσκο γίνεται. Μπορείτε να χρησιμοποίησετε περισσότερα κεράσια, αφού είναι πολύ πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή.

http://citykidsguide.com