OLD HELLO

Τηλεκπαίδευση στα δημοτικά: πώς θα λειτουργεί – τι ισχύει για μαθητές χωρίς συσκευή ή σύνδεση

Τηλεκπαίδευση στα δημοτικά: πώς θα λειτουργεί - τι ισχύει για μαθητές χωρίς συσκευή ή σύνδεση

 

Κλειστά είναι πλέον όλα τα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών και νηπιαγωγείων, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση του Σαββάτου. Συνεπώς, από σήμερα έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου (την ημερομηνία που, απ’ όσο γνωρίζουμε έως τώρα, λήγει το τρέχον lockdown), οι μικροί μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης, η οποία είναι υποχρεωτική.

Η αρχή έγινε σήμερα, στις 9 το πρωί, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τα μαθήματα που έχουν γυριστεί εδώ και λίγο καιρό για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού.

Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα αρχίσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου και είναι υποχρεωτική αφού η κάλυψη της διδακτικής ύλης θα προχωράει κανονικά καθημερινά. Μέχρι τότε, οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν το πρόγραμμα και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Πώς θα λειτουργήσει η σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Όταν ξεκινήσει το σχολείο απ’ το σπίτι, κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μ.μ. για τα δημοτικά και από τις 2 έως τις 4.20 μ.μ. για τα νηπιαγωγεία, με σύντομα διαλείμματα ενδιάμεσα.

Αναλυτικές οδηγίες έχουν σταλεί απ’ το υπουργείο σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της επικράτειας. Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση των μαθητών και των κηδεμόνων τους για τις λεπτομέρειες σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις.

Το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επελέγη, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τρεις λόγους:

  • Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν στην οικογένεια υπάρχουν γονείς που τηλεργάζονται και μεγαλύτερα παιδιά Γυμνασίου / Λυκείου που κάνουν το πρωί τηλεκπαίδευση.
  • Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες των οποίων οι γονείς μπορεί να τηλεργάζονται το πρωί και ταυτόχρονα να χρειάζεται να βοηθήσουν τα μικρά τους παιδιά να συνδεθούν στις ψηφιακές τάξεις.
  • Για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση των δικτύων της χώρας από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές κ.ο.κ.

Τι θα γίνει με τους μαθητές που δεν έχουν συσκευές κατάλληλες ή σύνδεση στο διαδίκτυο

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων, ο οποίος μάλιστα έχει ενισχυθεί από το Μάρτιο μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και δωρεών, μπορεί να διατεθεί, με απόφαση του διευθυντή, σε μαθητές που το έχουν περισσότερο ανάγκη (βάσει κριτηρίων, μεταξύ των οποίων το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας).

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.

Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς μαθητή Δημοτικού ή Νηπιαγωγείου

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού ενός εκ των δύο γονέων που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων εξ αιτίας του κορονοϊού.

Επίσης, όπως αναφέρει σχετικά το υπουργείο Παιδείας, ο προγραμματισμός της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διαφορετικές ζώνες (πρωί – απόγευμα) έχει σκοπό και να διευκολύνει τις οικογένειες με εργαζόμενους γονείς και παιδιά διαφορετικών ηλικιών.

Πηγή: thecaller.gr