LIFE & STYLE

Το τέλειο σνακ: 3 συνταγές για αφράτη, αλμυρή πλεξούδα

Το τέλειο σνακ: 3 συνταγές για αφράτη, αλμυρή πλεξούδα
Ένα πεντανόστιμο σνακ, το οποίο θα απολαύσουν τόσο τα παιδιά όσο και εσείς είναι η αλμυρή πλεξούδα. Είναι εύκολη και γρήγορη και το καλό είναι ότι μπορείτε να διαλέξετε ό,τι γέμιση σας αρέσει. Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε 3 φανταστικές συνταγές για να πάρετε ιδέες.

Με γαλοπούλα, τυριά και μαύρο σουσάμι

Τι θα χρειαστείτε

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 200 γραμμάρια γαλοπούλα σε φέτες
  • 200 γραμμάρια κίτρινο τυρί σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • Μαύρο σουσάμι
  • Διάλυμα αβγού (χτυπημένος κρόκος με λίγο νερό)

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Πρώτα, αφού απλώσουμε το φύλλο χαράζουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς, χωρίς να την κόψουμε μέχρι κάτω, σε τρεις ίσες και φαρδιές λωρίδες. Αφήνουμε τη μεσαία λωρίδα κενή και κόβουμε σε 12 διαγώνιες λωρίδες τα δύο πλαϊνά κομμάτια σφολιάτας.

Βήμα 2ο

Στη μέση αλείφουμε τη μουστάρδα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, έπειτα την  ψιλοκομμένη γαλοπούλα και ξανά το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
Κλείνουμε πάνω και κάτω ανασηκώνοντας τις άκρες γύρω από την γέμιση. Κάνουμε θήκη για να κρατήσουμε μέσα όλα τα υλικά της γέμισης. Κλείνουμε και τα πλαϊνά σταυρωτά επάνω στην γέμιση. Πιάνουμε δηλαδή εναλλάξ δεξιά κι αριστερά τις λωρίδες ζύμης και τις σταυρώνουμε πλεξούδα πάνω στη γέμιση.

Βήμα 3ο

Αλείφουμε την πλεξούδα με το διάλυμα αβγού και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά να ροδίσει πολύ καλά και να φουσκώσει.

Πηγή: argiro.gr

Με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης

Τι θα χρειαστείτε

  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Νερό
  • 100 γρ βούτυρο
  • 2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο ψιλοκομμένες
  • 250 γρ τυρί φέτα σε κυβάκια
  • 1 κούπα πράσινες ελιές σε ροδέλες

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Πρώτα σ’ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στο κέντρο βάζουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο της.

Βήμα 2ο

Έχουμε αφήσει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για να γίνει εύπλαστο. Βγάζουμε την ζύμη από το μπολ και την χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια. Παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο 20 εκ. Με τα δάκτυλα μας παίρνουμε λίγο από το βούτυρο και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού. Έχουμε ανακατέψει τα υλικά της γέμισης και τα απλώνουμε πανω στο ζυμάρι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα μπαλάκια τοποθετώντας τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο.

Βήμα 3ο

Με τα χέρια μας αρχίζουμε και στρίβουμε τα ενωμένα φύλλα και δημιουργούμε ένα στριφτό καρβέλι σαν κοτσίδα ώσπου να φαίνεται η γέμιση ανάμεσα στις στρώσεις. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί, στρώνουμε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: cookpad.com

Mε μυρωδικά

Τι θα χρειαστείτε

  • 2 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  •  2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι ανάμικτα μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό, δεντρολίβανο, θυμάρι, ξύσμα λεμονιού και σκόρδο)
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Ανακατεύουμε τα βότανα με 1 κουταλιά λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Έπειτα προσθέτουμε ζεστό νερό. Τέλος, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι για να φτιάξουμε ζύμη, την οποία ζυμώνουμε μέχρι να μαλακώσει. Την καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά.

Βήμα 2ο

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια και τα αλείφουμε με μείγμα από τα βότανα. Φτιάχνουμε την πλεξούδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Βήμα 3ο

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο πασπαλίζουμε με μυρωδικά!

Πηγή: cindysrecipesandwritings.com