ΥΓΕΙΑ

Τρως συνεχώς για να αποφύγεις τα δυσάρεστα συναισθήματα; Πώς θα ξεπεράσεις αυτόν τον εθισμό;

Τρως συνεχώς για να αποφύγεις τα δυσάρεστα συναισθήματα; Πώς θα ξεπεράσεις αυτόν τον εθισμό;

διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίαςunsplash

Από την Αμαλία Γιωτοπούλου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, Διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου (meddietcenter.gr).

Πολλές περιόδους όλοι τρώμε παραπάνω, τσιμπολογούμε ενδιάμεσα στα γεύματα και τρώμε φαγητό ή γλυκό ακόμα και αν εκείνη την ώρα δεν πεινάμε. Για πολλούς όμως αυτό το σύνδρομο, όπως το ορίζουν οι επιστήμονες υγείας, εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι περιορισμοί λόγω COVID-19 φαίνεται ότι δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, αλλά και νέων προκλήσεων γι’ αυτούς που ήδη αντιμετωπίζουν μία. Οι binge eaters είναι άτομα που τσιμπολογούν πέρα από τις ώρες του φαγητού τους, χωρίς έλεγχο στις
ποσότητες.

Γι’ αυτούς το τσιμπολόγημα είναι κάτι φυσιολογικό, παρότι γίνεται ανεξέλεγκτα. Χρησιμοποιούν το φαγητό για τον έλεγχο του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων. Το αποτέλεσμα της ανακούφισης είναι πρόσκαιρο, καθώς μετά νιώθουν ακόμα χειρότερα λόγω των τύψεων ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον εαυτό τους και την πείνα τους.

Η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας εμφανίζεται κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό και, όπως οι περισσότερες διαταραχές διατροφής, έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στις δυτικές κοινωνίες. Τα συμπτώματά της συνήθως αρχίζουν στα τέλη της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Ένα επεισόδιο υπερφαγίας συνήθως διαρκεί περίπου 2 ώρες, αλλά μερικά άτομα μπορεί να έχουν στιγμές υπερφαγίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μήπως είσαι binge eater;

Παρακάτω αναφέρονται κάποια από τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου:

• Συχνά επεισόδια ανεξέλεγκτης υπερφαγίας.
• Έντονη στενοχώρια ή αναστάτωση κατά τη διάρκεια ή μετά την υπερφαγία.
• Σε αντίθεση με τη βουλιμία, δεν υπάρχουν τακτικές προσπάθειες για “αντίποινα” στο σώμα με εμετό, νηστεία ή υπερβολική άσκηση.
• Τα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο παλεύουν καθημερινά με αισθήματα ενοχής, απώθησης, ακόμα και κατάθλιψης. Ανησυχούν για το τι θα προκαλέσει η ψυχαναγκαστική αυτή κατανάλωση στο σώμα τους και την έλλειψη αυτοελέγχου. Θέλουν απεγνωσμένα να σταματήσουν τη διατροφική υπερβολή, αλλά αισθάνονται ότι δεν μπορούν.
• Το αποτέλεσμα συχνά είναι η αύξηση του βάρους και η εμφάνιση παχυσαρκίας, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Τι λένε οι ειδικοί;

Μπορεί να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε έναν φαύλο κύκλο και να νιώθεις ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις, αλλά το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι θεραπεύσιμο. Με την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη μπορείς να μάθεις να ελέγχεις το φαγητό σου και να αναπτύξεις ξανά μια υγιή σχέση με αυτό.

Ο εθισμός σε αυτό το σύνδρομο έχει να κάνει με τη διατροφή, άρα δεν μπορείς
να το αποφύγεις, καθώς είναι θέμα επιβίωσης.
 Αντίθετα, πρέπει να αναπτύξεις μια υγιή σχέση με το φαγητό, να μάθεις να σχεδιάζεις ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, να κάνεις σωστές επιλογές όταν θα βγεις έξω για γεύμα ή θα παραγγείλεις έτσι ώστε να λαμβάνεις τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθημερινά.

Για να είναι όμως η θεραπεία αποτελεσματική, ο ειδικός δεν πρέπει να εστιάσει μόνο στις κακές διατροφικές συνήθειες και στα συμπτώματα του συνδρόμου,
που έχουν να κάνουν κυρίως με στιγμές υπερφαγίας.
 Πρέπει να βοηθήσει το άτομο να ανακαλύψει τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος και τα συναισθηματικά ερεθίσματα που οδηγούν σε υπερφαγία και τη δυσκολία να αντιμετωπίσει το στρες, το άγχος, τον φόβο, τη θλίψη και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα.

http://shape.gr